sobota, 14 marca 2015

Ciasto Milki Way z biszkoptami


Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam.





SKŁADNIKI

Biszkopt: 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:


  • 2 łyżki margaryny 
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowane białej polewy

Krem:


  • 1 kostka masła
  • 3 serki Danio (3x150g)
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 śmietan fix

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek)
  • opakowanie okrągłych biszkoptów 180g



WYKONANIE:

Przygotowujemy biszkopt


Białka ubijamy  na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku i stale ubijamy.

Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników

Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach (35x28cm)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem

Wyjmujemy  z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki.


Przygotowanie masy:

Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy.

Przygotowanie polewy:

Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu,

Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy

 Wykonanie ciasta: 

Na jeden kawałku  biszkoptu  rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty  jeden obok drugiego, namaczając je w kawie,
Wykładamy resztę kremu i  równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy  polewą ciemną.
Polewę biała podgrzewamy w gorącej wodzie i polewamy po ciemnej tworząc nierówne zawijasy.





SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Robiłam to ciasto juz kilka razy i chętnie do niego wracam. Przepis jest jasny i łatwy w wykonaniu, a ciasto smakuje obłędnie.