sobota, 8 października 2016

Tiramisu na biszkopcie




SKŁADNIKI:

Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis TU

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%)
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • kakao
  •  25 ml spirytusu
  • 1 szklanka mocnej kawy- słodkiej
  • dżem porzeczkowy lub inny kwaśny

PRZYGOTOWANIE

Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy po łyżce mascarpone. Mieszamy, by masa mascarpone łączyła się ze śmietanką.

Biszkopt kroimy  na trzy części. Każdą warstwę nasączamy kawą wymieszaną ze spirytusem.
 Na pierwszą  warstwę nakładamy 1/3 masy, posypujemy kakao. Na to kładziemy następny blat biszkoptowy i smarujemy sporą warstwą dżemu.

Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt,
 na który wykładamy resztę masy kremowej. Brzegi na górze dekorujemy za pomocą wyciskarki do masy. Będzie ozdobnie. Wierzch posypujemy sporą warstwą kakao.

Ciasto wkładamy do lodówki. Będzie dobre jak postoi kilka godzin.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz