Długi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi.
Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i papryką, która postoi długo.
Zalewa, która konserwuje naszą surówkę składa się z oleju, octu jabłkowego, cukru, soli oraz wody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet 2- 3 tygodnie.
U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić.
SKŁADNIKI
Zalewa:
WYKONANIE
Kapustę, paprykę, cebulę szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną.
Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.
Surówkę po wyciśnięciu z wody podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i papryką, która postoi długo.
Zalewa, która konserwuje naszą surówkę składa się z oleju, octu jabłkowego, cukru, soli oraz wody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet 2- 3 tygodnie.
U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić.
SKŁADNIKI
- kapusta czerwona lub biała średniej wielkości
- 3 duże marchewki
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
Zalewa:
- 2 łyżki soli
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu jabłkowego
- 1 litr wody gazowanej
WYKONANIE
Kapustę, paprykę, cebulę szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną.
Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.
Surówkę po wyciśnięciu z wody podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz