Ciasto piekłam pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
Biszkopt makowo-kokosowy:
Biszkopt makowo-kokosowy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Przygotowanie kremu
1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Pozostałe mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy po łyżce budyniu.
Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem i na to kładziemy biszkopt makowo-kokosowy
Następnie smarujemy kremem i układamy biszkopty moczone w alkoholu
Przegotowujemy polewę czekoladową.
Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Dodajemy kakao kakao i dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy.
Polew wylewamy na biszkopty. Każdy biszkopt dekorujemy rodzynką.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Biszkopt makowo-kokosowy:
- 6 białek
- 20 dag cukru
- 10 dag wiórek koksowych
- 3/4 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 25 dag. masła
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- słoik dżemu wiśniowego
- 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów
- rodzynki do dekoracji
Polewa:
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
WYKONANIE
Biszkopt jasny
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Przygotowanie kremu
1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Pozostałe mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy po łyżce budyniu.
Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem i na to kładziemy biszkopt makowo-kokosowy
Następnie smarujemy kremem i układamy biszkopty moczone w alkoholu
Przegotowujemy polewę czekoladową.
Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Dodajemy kakao kakao i dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy.
Polew wylewamy na biszkopty. Każdy biszkopt dekorujemy rodzynką.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz