Piękny sezon na pomidory. Można spokojnie wybierać w rodzajach i kolorach, a przede wszystkim ceny pomidorów są dość niskie. Można więc pozwolić sobie na ich przerób.
U mnie na blogu kolejny przepis na przecier pomidorowy tym razem przecierany i bez pestek. Smakuje doskonale zarówno do picia jaki do zupy pomidorowej.
A TU znajdzie mój przepis na przecier z kawałkami pomidorów.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Pomidory wybieramy mięsiste, ponieważ są najbardziej wydajne do tego typu przetworów.
Płuczemy i chwilę czekamy aż obeschną z wody.
Każdy kroimy na połowę i wrzucamy do dużego garnka.
Podgrzewamy na lekkim ogniu, aż pomidory dokładnie zmiękną. Można wcześniej przykryć garnek, wtedy ten proces nastąpi szybciej.
Gorące wkładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna.
Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min.
Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
U mnie na blogu kolejny przepis na przecier pomidorowy tym razem przecierany i bez pestek. Smakuje doskonale zarówno do picia jaki do zupy pomidorowej.
A TU znajdzie mój przepis na przecier z kawałkami pomidorów.
SKŁADNIKI:
- 4 kg pomidorów
- 2.5 łyżki cukru
- 1 plaska łyżka soli
WYKONANIE
Pomidory wybieramy mięsiste, ponieważ są najbardziej wydajne do tego typu przetworów.
Płuczemy i chwilę czekamy aż obeschną z wody.
Każdy kroimy na połowę i wrzucamy do dużego garnka.
Podgrzewamy na lekkim ogniu, aż pomidory dokładnie zmiękną. Można wcześniej przykryć garnek, wtedy ten proces nastąpi szybciej.
Gorące wkładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna.
Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min.
Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz