środa, 27 grudnia 2017

DLACZEGO WARTO KUPIĆ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW?


Asortyment patelni do smażenia i przygotowania potraw jest bardzo bogaty. Ze wszystkich rodzajów wybraliśmy dziś patelnie do naleśników. Dlaczego warto wybrać patelnie do naleśników oraz jak wygląda taka patelnia? Na jaką powłokę się zdecydować, aby naleśniki się nie przyklejały? Na te wszystkie pytania odpowiemy w dzisiejszym poście. Przeczytaj go, zanim wybierzesz nową patelnię do wyposażenia swojej kuchni.
Na rynku dostępne są różne rodzaje patelni. Ich specyfikacja jest zależna od materiału korpusu z jakiego są wykonane oraz od powłoki. Dodatkowo w niektórych wypadkach ważny jest kształt. Nie bez powodu patelnie do naleśników są idealnie płaskie i posiadają obniżone ranty. Korpus może być wykonany ze stali, żeliwa lub aluminium odlewanego. Ostatnio bardzo popularne są te z odlewanego aluminium, które co ciekawe, nadają się na kuchenkę indukcyjną. A przecież wiadomo, że dzisiaj patelnia do naleśników na indukcję to podstawa.


Patelnia do naleśników z odlewanego aluminium jest bardzo trwała, a korpus nie ulega zniekształceniu pod wpływem temperatury. Takie patelnie posiadają różne powłoki. Są to między innymi powłoki mineralne nieprzywierające, ceramiczne oraz inne określane jako non-stick. Przy tego rodzaju powłokach zaleca się smażenie z niewielką ilością tłuszczu. Najbardziej znaną i lubianą powłoką jest powłoka teflonowa. Przy wyborze takiej powłoki, pamiętaj, aby sprawdzić, czy jest ona certyfikowana. Patelnie z powłoką teflonową niskiej jakości szybko ulegają uszkodzeniu. Ciekawą alternatywą dla teflonu są wszystkie powłoki non-stick. Wyżej wspomniana powłoka mineralna jest odporna na zarysowania i świetnie sprawdza się przy smażeniu naleśników. Taka powłoka daje nam gwarancję, że ciasto naleśnikowe nie będzie przywierało do rantów. Wysokiej jakości powłoki ceramiczne również przynoszą satysfakcje konsumentom. Przy użytkowaniu powłok ceramicznych pamiętaj, aby nie narażać ich na szok temperaturowy.


Kształt patelni do naleśników jest ściśle określony. Tradycyjna patelnia do naleśników i omletów jest idealnie płaska oraz posiada niskie ranty. Jej odpowiednia grubość utrzymuje stabilną temperaturę. Równomierne ogrzewanie patelni jest ważne, ponieważ zapewnia nam jednolity, złocisty kolor naleśników. Dlaczego krótki rant patelni? Jest to czysto praktyczna cecha. Dzięki temu, że rant jest niski, mamy mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto do naleśników rozleje nam się na boki patelni – jesteśmy bardziej ostrożni. Efekt? Ciasto zostanie tylko na dnie, a każdy naleśnik będzie tej samej średnicy.


Zobacz patelnie do naleśników: https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-do-nalesnikow

Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników lub innego rodzaju placków typu pancake, czy omletów, patelnia do naleśników sprawdzi się doskonale. Szczególnie jeśli nie lubisz, kiedy coś w kuchni nie wychodzi. Podsumowując zalety takiej patelni to: płaskie dno, które gwarantuje równomierne nagrzewanie się patelni, niski rant umożliwiający smażenie idealnie okrągłych naleśników. No i najważniejsze – mała waga. Przecież nie chcesz, aby przy podrzucaniu piętnastego naleśnika rozbolał Cię nadgarstek!


Źródło: naczynia.olkusz.pl

Brak komentarzy: