Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
WYKONANIE
Przekładamy ciasto.
Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją. u mnie wypróbowana polewa czekoladowa, która jest szklista i się nie kruszy.
Wykonanie polewy
Masło, cukier i kakao lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy nie zagotowując. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę. Dalej dobrze mieszamy i wylewamy na ciasto.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 7 jaj
- 28 dag cukru
- 16 dag mąki pszennej
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 35 dag wiórek kokosowych
- budyń śmietankowy
- 250 g masła
Polewa czekoladowa
- 1.2 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka zelatyny
- 2 łyżki wody
- 5 łyżek śmietany
Pieczemy ciemny biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy
Robimy masę kokosową.
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Przekładamy ciasto.
Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją. u mnie wypróbowana polewa czekoladowa, która jest szklista i się nie kruszy.
Wykonanie polewy
Masło, cukier i kakao lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy nie zagotowując. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę. Dalej dobrze mieszamy i wylewamy na ciasto.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz