czwartek, 28 grudnia 2017

Bounty -ciasto, które zachwyci

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.     


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 7 jaj
  •  28 dag cukru
  •  16 dag mąki pszennej
  •   4 dag kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  •   ¾ szklanki cukru
  •  cukier waniliowy
  •  35 dag wiórek kokosowych
  •  budyń śmietankowy
  •  250 g masła
Polewa czekoladowa
  • 1.2 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka zelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek śmietany
WYKONANIE

 Pieczemy ciemny biszkopt. 

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy

Robimy masę kokosową.

2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.


Przekładamy ciasto.

Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją. u mnie wypróbowana polewa czekoladowa, która jest szklista i się nie kruszy.

Wykonanie polewy


Masło, cukier i kakao lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w  wodzie. Mieszamy nie zagotowując. Odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę. Dalej dobrze mieszamy i wylewamy na ciasto. 



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: