Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki tortowej typ 450
- 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy
- 20 dag cukru pudru\
- 125 g masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
WYKONANIE
Miód, masło i przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy).
Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.
Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 4
części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty pierniczków.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.
Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy je wtedy dekorować lukrem.
By zmiękły wkładamy do szczelnego pudełka. Można wrzucić do pudełka kilka goździków, wtedy będą pięknie pachniały. Tak przygotowane pierniczki poleżą długo. ale zaręczam , że to niemozliwe.
By zmiękły wkładamy do szczelnego pudełka. Można wrzucić do pudełka kilka goździków, wtedy będą pięknie pachniały. Tak przygotowane pierniczki poleżą długo. ale zaręczam , że to niemozliwe.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz