piątek, 13 lutego 2015

Naleśniki z serem i cynamonem

Po tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.



  
SKŁADNIKI 

Na ciasto

  • 2 szklanki maki pełno ziarnistej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • woda mineralna gazowana
  • olej i masło do smażenia
  • szczypta soli i szczypta cukru
Nadzienie:
  • 1/2 kg twarogu
  • 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrzedzenia


WYKONANIE

 Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy.

Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki.
Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron.

Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę.

Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną  ( jak kto woli) i posypane cukrem.







SMACZNEGO
 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

1 komentarz:

Przepis na Naleśniki pisze...

Moja babcia też zawsze tak robiła! Smakują genialnie :)