niedziela, 21 sierpnia 2016

Placki z cukinii

Sezon na letnie warzywa w pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne.


SKŁADNIKI


  • 2 średnie cukinie 
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 8-10 łyżek mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia

WYKONANIE

Cukinię ucieramy  na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut.  Odsączamy z nadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę  startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę,  Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą  rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.
 Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz