Przepisy na szarlotki wypróbowałam różne, każda z nich jest wyjątkowa. Jednak smak szarlotki z dzieciństwa odnajduję w tym właśnie przepisie mojej mamy. Kartkę ze starego zeszytu, z wyblakłym już pismem, odnalazłam wśród swoich notatek. Dla mnie wartość bardzo sentymentalna, tym bardziej, że mam nie żyje już od dawna. Ciasto na szarlotkę pyszne, mięciutkie, rozpływa się w ustach i przywołuje smaki z dzieciństwa. Zapewne każdy z nas ma swój smak i zapach, który przywołuje miłe wspomnienia. Ja odnajduję go w smaku tej szarlotki.
SKŁADNIKI
Ciasto:
WYKONANIE
Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki.
Mąkę siekamy z margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 30 dag maki pszennej
- 20 dag. mąki krupczatki
- 25 dag masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka plus jedno całe jajko
- 20 dag cukru kryształ
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek -kwaśnych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE
Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Jabłka odciskamy i lekko skrapiamy cytryną. Odstawiamy do lodówki.
Mąkę siekamy z margaryną. dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Wierzch nakłuwamy widelcem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz