Sezon na letnie warzywa w pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Cukinię ucieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Odsączamy z nadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 jaja
- 8-10 łyżek mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia
WYKONANIE
Cukinię ucieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Odsączamy z nadmiaru soku. Możemy odcisnąć w dłoniach. Dodajemy cebulę startą na tarce oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nakładamy łyżką placki. Smażymy aż będą rumiane. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki możemy podać z ulubionymi dodatkami, np z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz