wtorek, 25 października 2016

Surówka z kapusty na długo

Długi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi.
Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i papryką, która postoi długo.
Zalewa, która konserwuje naszą surówkę składa się z oleju, octu jabłkowego, cukru, soli oraz wody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana  i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet 2- 3 tygodnie.
 U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić.






SKŁADNIKI

  • kapusta czerwona  lub biała średniej wielkości
  • 3  duże marchewki
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki  octu  jabłkowego
  • 1 litr wody gazowanej

WYKONANIE

Kapustę, paprykę, cebulę  szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę  ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.




Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną.



Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce.
 Surówkę po wyciśnięciu z wody  podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz