Szpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem.
SKŁADNIKI
Na naleśniki:
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości,
- olej do smarowania patelni
- 1 łyżka masła do obsmażenia naleśników.
Do sosu:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina soli i pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Nadzienie ze szpinaku robimy w/g przepisu na tej STRONIE
WYKONANIE:
Mąkę jajka, sól i mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą gazowana do uzyskania gęstości rzadkiej śmietanki.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem. ja smaruję ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju. Wlewać niewielką ilość płynu . Przychylić patelnię i rozlać po całej. Naleśniki powinny być cienkie.
Farsz szupinkowy rozsmarowywać cienko na naleśniku. Składać w trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon.
Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz