czwartek, 31 sierpnia 2017

Ketchup z cukinii i pomidorów

Cukinia obrodziła, więc przetwory z niej idą całą parą. W połączeniu z innymi warzywami daje doskonałe smaki. Na początek  ketchup z cukinii i pomidorów.  Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam, bo jest to  naprawdę smaczny, domowy ketchup.





SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg cukinii obranej i oczyszczonej z nasion
  • ok 1 kg. cebuli
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 małe papryczki chili lub 1 łyżeczka sproszkowanek
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • ok 6-8 ząbków czosnku 
  • gałązka oregano 
  • gałązka natki pietruszki
  • kilka nasion gorczycy

WYKONANIE

Cukinię ścieramy na tarce, lekko. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii.  Solimy   ( 1 łyżka ) mieszamy i zostawimy na  1 godzinę. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do dość dużego garnka. Nakrywamy i podduszamy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem na  ok. 2 -3 minuty. Zalewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę dodajemy do cukinii, następnie wrzucamy rozdrobnione lub sproszkowane chili, gorczycę i paprykę słodką. Gotujemy, aż pomidory będą  się rozpadać. Garnek odstawiamy z ognia i wszystko dobrze blendujemy. Tak przygotowaną pulpę ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, dodajemy ocet, gałązkę, oregano, natkę pietruszki. Gotujemy do odparowania nadmiar płynu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem , cukrem. Tutaj należy posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki.
Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: