Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga.
`
SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
Masa makowa:
Masa budyniowa:
Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji
WYKONANIE.
Pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25).
Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Pieczemy ciasto kruche z makiem.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową.
Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń.
Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
`
SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- 1 margaryna
- 3 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko całe plus 2 żółtka
Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej
- 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 4 jajka
- łyżki kaszy manny
Na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru kryształu
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1 kostka masła
Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji
WYKONANIE.
Pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w takiej samej foremce, w której będzie pieczony makowiec ( 30x25).
Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Pieczemy ciasto kruche z makiem.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową.
Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 min na złoty kolor.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę makową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
Podczas pieczenia makowca robimy masę budyniową. Mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką. Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń.
Studzimy . Margarynę ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. 3/4 masy budyniowej wykładamy na ostudzony makowiec. Przekrywamy biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz