Wspaniała przekąska na każdą okazję. Mini pizze czyli pizzerinki. Może trochę więcej z nimi zachodu, ale warto. Może w tym trudnym okresie kwarantanny macie więcej czasu na domowe pichcenie, bo ja zdecydowane tak.
SKŁADNIKI
Ciasto
Rozczyn
Sos pomidorowy
Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Dodatki
Tutaj pełna swoboda u mnie pieczarki, cebula , ser, salami, kukurydza, tuńczyk z puszki. Wtedy robimy różne kombinacje.
WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry. Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
Rozczyn
- 5 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki mąki
- ok 1/2 szklanki wody
Sos pomidorowy
- 1 koncentrat pomidorowy mały
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 małe ząbki czosnku
- zioła typu oregano, bazylia
Wszystko mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę.
Dodatki
Tutaj pełna swoboda u mnie pieczarki, cebula , ser, salami, kukurydza, tuńczyk z puszki. Wtedy robimy różne kombinacje.
WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry. Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy sosem. Układamy np, tuńczyk kukurydza, starty ser. Z takiej porcji wychodzi trzy duże blaszki pizzerinek, więc możemy robić rożne wersje. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz