Nie wychodzimy z domu, więc do głowy przychodzą rożne pomysły. U mnie domowe bułeczki z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Pyszności! Polecam wszystkim, którzy cenią sobie domowe pieczywo.
SKŁADNIKI :
Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Lubella
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g. drożdży świeżych
- jeden i pół szklanka mleka
WYKONANIE:
Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
2 komentarze:
W sam raz na śniadanie :)
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
Prześlij komentarz