piątek, 20 marca 2020

Pyszne domowe bułeczki

Nie wychodzimy z domu, więc do głowy przychodzą rożne pomysły. U mnie domowe bułeczki z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej. Pyszności! Polecam wszystkim, którzy cenią sobie domowe pieczywo.
















SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. Lubella
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  •  3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g. drożdży świeżych 
  • jeden i pół szklanka mleka
WYKONANIE:


Z drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka, łyżeczka mąki odrobinę cukru i soli -wymieszać. Czekać  aż urośnie.

Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. 



Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. 




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

2 komentarze:

Beata M. pisze...

W sam raz na śniadanie :)

Gosia pisze...

Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/