wtorek, 15 kwietnia 2014

Bigos z młodej kapusty.

Nie mogłam się oprzeć , kiedy w sklepie  zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty i szybki.

Bigos z młodej kapusty



SKŁADNIKI:
  • 1 główka młodej kapusty
  • pęczek koperki
  • pęczek cebulki ze szczypiorekiem
  • duża marchewka
  • kostak rosołowa
  • psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki
  • ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej

WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki,  podsmażamy, dodajemy do kapusty. Kiedy wszystko jest już miękkie, dodajemy ok. pół puszki pasty pomidorowej lub pokrojone pomidory obrane ze skórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego.


Prześlij komentarz