Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną. Oczywiście nie jest to słodki śmietanowiec, chociaż wyglądem trochę go przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy i pokrojoną szynkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ).
Zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.
Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się w niej cztery jajka, które układamy na dnie.) wyścielamy dokładnie folią spożywczą. Układamy warzywa szynkę i zalewamy masą.
Wstawiamy do lodówki , by nasz przysmak stężał. Przekąska doskonale się kroi. Układamy na półmisku, przystrajamy.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 5 plastrów szynki gotowanej
- gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 jajka
- 6 łyżek majonezu
- 10 łyżek śmietanki 30%,
- 150 ml rosołu,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- pieprz sól
WYKONANIE:
Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem warzywa:kukurydzę groszek, marchewkę dodajemy i pokrojoną szynkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym rosole ( rosół może być warzywny ).
Zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, doda rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.
Małą krótką formę ( na długość idealnie mieszczą się w niej cztery jajka, które układamy na dnie.) wyścielamy dokładnie folią spożywczą. Układamy warzywa szynkę i zalewamy masą.
Wstawiamy do lodówki , by nasz przysmak stężał. Przekąska doskonale się kroi. Układamy na półmisku, przystrajamy.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
1 komentarz:
wyglada apetycznie
Prześlij komentarz