Szpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka.
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki;
Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 1 godz.
Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy.
Dodajemy kurczaka i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze.
Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody.
Dodajemy do mięsa.
Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10.
Mieszamy z podsmażonym kurczakiem.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.
Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki.
Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni ok 40 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 kg szpinaku mrożonego
- 1/2 opakowania serka feta
- sól pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mała pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki;
Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 1 godz.
Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy.
Dodajemy kurczaka i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze.
Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody.
Dodajemy do mięsa.
Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10.
Mieszamy z podsmażonym kurczakiem.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części.
Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki.
Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni ok 40 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz