Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.
SKŁADNIKI:
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1 kg. ogórków
- 1 kg cebuli
- 1 kg. marchewki
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 koncentraty pomidorowe po 200 g.
- ziele angielskie
- liść laurowy
WYKONANIE
Wszystko kroimy w oddzielnym naczyniu.
Ogórki tak, jak na mizerię.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach na tarce.
Cebule szatkujemy.
Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po dwóch godzinach warzywa odciskamy i dodajemy do gotującej się do zalewy.
Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej tak , by warzywa puściły trochę soku.
Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min.
Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz