Ciasto z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Śliwki najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.
Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.
Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)
Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- ok. 1 szklanki mleka
- ok 3/4 szklanki cukru
- 5 dag margaryny
- 4 żółtka
Owoce do ciasta:
- 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka)
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 5 dag masła lub margaryny
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru kryształ
WYKONANIE
Śliwki najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.
Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.
Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)
Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz