Czas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze mnie, ale wypróbowałam i polecam.
SKŁADNIKI :
WYKONANIE
Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię.
Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam).
Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą wymieszaną z solą.
Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą.
Pasteryzujemy ok 10 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI :
- 2 kg. ogórków
- 2 czerwone duże papryki
- 1 duży seler
- 4 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 2 niepełne szklanki octu
- 2 niepełne szklanki cukru
Wszystko zagotować
WYKONANIE
Ogórki płuczemy , nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry , jak na mizerię.
Paprykę kroimy drobno ( ja zszatkowałam).
Seler obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy wodą wymieszaną z solą.
Zostawiamy na 3 godziny. Potem odcedzamy. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy wcześniej przygotowana zalewą.
Pasteryzujemy ok 10 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz