Mięsa pieczone przygotowane samodzielnie, na pewno każdemu smakują. Wiemy, co jemy. U mnie dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam.
SKŁADNIKI:
- 15 kg schabu bez kości
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść laurowy
WYKONANIE:
Schab najpierw obgotowujemy w wodzie z dwoma łyżeczkami soli, liściem laurowym i zielem angielskim.
Mięso wrzucamy, kiedy woda się zagotuje i gotujemy ok. 30 min. Następnie zostawiamy schab w wodzie, aż lekko ostygnie. Taki sposób sprawi ,że nasza pieczeń będzie soczysta
Schab osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i okładamy pokrojoną w piórka cebulką.
Owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 1 godziny.
Podajemy na gorąco lub na zimno (jeśli zostanie).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz