Przepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek.
SKŁADNIKI:
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 1/2 kg. pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana dobra do zup najlepiej 30% ( mała)
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
- wywar warzywny ok. 2 litry
- tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Na kuleczki mięsne:
- 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego
- 2 jajka
- 1 sucha bułka
- sól , pieprz do smaku
WYKONANIE:
Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również ziemniaki.
Pozostałe warzywa nie będą potrzebne;
Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok. 15 min.
W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i wrzucamy pieczarki.
Smażymy aż odparuje woda.
Pieczarki dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem.
Zaprawiamy małą śmietaną. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz