Przepis na ten schab odkryłam na blogu Ewy Z cukrem pudrem. Przymierzałam się do niego bardzo długo. W końcu nastąpiła ta chwila i pięknie wyglądające danie zagościło na moim stole. Ponieważ był to okres świąteczny wiec postanowiłam wykorzystać go na dwa sposoby. W galarecie oraz jako danie obiadowe.
SKŁADNIKI
U mnie duża porcja
Pomada miodowa:
WYKONANIE
Mięso dobrze myjemy i nożem nacinamy go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach. dokładnie solimy.
Wycięcia napełniamy suszonymi owocami. W każdym rzędzie inne owoce.
Następnie schab owijamy w folie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pomadę przygotowujemy łącząc wszystkie składniki i smarujemy pędzelkiem, dokładnie cały schab.
Całość owijamy nicią kuchenną. zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym na dnie wodą.
Jeśli chodzi o temperaturę to zależy to pewnie od piekarnika. Ja piekłam 60 min w 200 stopniach,a następnie 30 min. odkryte w 180 stopniach.
Schab całkowicie ostudzamy i wtedy wyjmujemy sznurki.
Podajemy jako danie obiadowe
Ewentualnie jako przystawka w galarecie.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
U mnie duża porcja
- 2 kg schabu bez kości
- 200 gramów suszonych śliwek
- 200 gramów moreli suszonych
- sól
Pomada miodowa:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- odrobina pieprzu
WYKONANIE
Mięso dobrze myjemy i nożem nacinamy go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach. dokładnie solimy.
Wycięcia napełniamy suszonymi owocami. W każdym rzędzie inne owoce.
Następnie schab owijamy w folie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pomadę przygotowujemy łącząc wszystkie składniki i smarujemy pędzelkiem, dokładnie cały schab.
Całość owijamy nicią kuchenną. zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym na dnie wodą.
Jeśli chodzi o temperaturę to zależy to pewnie od piekarnika. Ja piekłam 60 min w 200 stopniach,a następnie 30 min. odkryte w 180 stopniach.
Schab całkowicie ostudzamy i wtedy wyjmujemy sznurki.
Podajemy jako danie obiadowe
Ewentualnie jako przystawka w galarecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz