Torcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna koncepcja.
SKŁADNIKI
Ciasto na biszkopt zielony
Ciasto na biszkopt ciemny
Masa do uzupełnienia tortu
Dodatkowo:
WYKONANIE
Ciasto zielone
Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,
Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.
Ciasto ciemne
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste dodajemy cukier i ciągle miksujemy - Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy w porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.
Ciasto dzielimy na trzy części.
Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy.
Dekoracja tortu
Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy owoce.
Boki tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy owocami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto na biszkopt zielony
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto na biszkopt ciemny
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
Masa do uzupełnienia tortu
- 300 ml śmietany 30%
- 2 opakowania serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- do nasączenia herbatka z cytryną
- owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona
WYKONANIE
Ciasto zielone
Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,
Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.
Ciasto ciemne
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste dodajemy cukier i ciągle miksujemy - Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy w porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.
Ciasto dzielimy na trzy części.
Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy.
Dekoracja tortu
Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy owoce.
Boki tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy owocami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz