czwartek, 25 sierpnia 2016

Sałatka grillowa

Grill w okresie letnim odpalamy bardzo często, w takim razie doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych jest na pewno sałatka z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką z dodatkiem szczypiorku i koperku. Smak sałatki wzbogaca  świetny sos czosnkowo- jogurtowy.


SKŁADNIKI
  • 7-8 dużych, ugotowanych  ziemniaków
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 4 rzodkiewki
Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 duże  ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również ogórki. Siekamy koperek i szczypior. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę ( jedną zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy.




 Z majonezu, jogurtu i wyciśniętego przez praskę, czosnku przygotowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy do pokrojonych składników i mieszamy. Wierzch sałatki możemy udekorować kawałkami rzodkiewki.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz