czwartek, 29 września 2016

Ciasto Królewiec

Ciasto w sam raz na weekendowy podwieczorek przy kawie. Placki miodowe, połączone z biszkoptem i masą budyniową. Doskonała rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam.






SKŁADNIKI
Placki miodowe

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła
Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • śmietanka kremówka gęsta do deserów, najlepiej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix

Polewa:

  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
WYKONANIE:

Ciasto miodowe

Z podanych składników zagniatamy ciasto  dzielimy na dwie części. Placki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.


Ciasto biszkoptowe:
Białka ubijamy  na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy Następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubijamy. Pod  koniec wlewamy olej i miksujemy, aż wszystkie składniki się  połączą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Masa budyniowa
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wysokiego naczynia dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy  śmietan-fix i miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej.
 Do ostudzonego budyniu dodajemy masę śmietanowa i miksujemy.

 Polewa czekoladowa:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników.

Wykończenie ciasta:
Jedną część ciasta miodowego układamy na  blaszkę. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Na to układamy biszkopt. Możemy go posmarował dżemem jak chcemy złagodzić słodycz.
Na  wierzch biszkoptu wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywam drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz