Kolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu TU . Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują wybornie. Zapraszam.
SKŁADNIKI
- 370 g mąki tortowej
- 225 g. margaryny lub masła
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka gotowane
- 4 żółtka surowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem chałwowy:
- 100 g masła
- 100 g chałwy waniliowej
- 2 łyżki spirytusu
- 1/2 soku z cytryny
Dekoracja:
- gotowa polewa czekoladowa
- 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna)
WYKONANIE:
Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min.
W między czasie przygotowujemy masę.
Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę.
Na koniec alkohol i sok z cytryny.
Po wystudzeniu ciastka smarujemy masą .
Układamy na tacy jedno obok drugiego.
Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka.
Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz