czwartek, 27 kwietnia 2017

Chaczapuri-chlebek gruziński

Dania kuchni gruzińskiej już pojawiły się na moim blogu. Proszę zajrzeć TU. Dzisiaj proponuję kolejny przepis - Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem. Pierwszy raz próbowałam chaczapuri w restauracji gruzińskiej w Warszawie  na Ursynowie. Smak tego chlebka zachwycił mnie swoją delikatnością, wyjątkowością i ciekawym smakiem sera. Bardzo inspirujące jest odkrywanie rożnych kuchni świata. Najsmaczniejsze okazują się być te  najprostsze potrawy, tworzone przez gospodynie na szybko. Tak jest również w przypadku chaczapuri. Jest to prosta potrawa, którą każda gruzińska gospodyni robiła na swój sposób i na rożnym cieście. Ale nie samo ciasto jest tutaj najważniejsze, podstawa każdego gruzińskiego chlebka to sery, które nadają mu tego wyjątkowego smaku. Z serem i jego rodzajami możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 25 dag maki pszennej 
  • 10 dag, drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju.
Nadzienie:
  • 25 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera gouda
  • 15 dag sera fetta


WYKONANIE

Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się.


Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule.


Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy.


Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra.





Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz