środa, 9 grudnia 2015

Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem

Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić.











SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Farsz:

  • 25 dag mięso mielonego z karkówki
  • 25 dag mięsa mielonego z  łopatki
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Dodatkowo olej do smażenia.


WYKONANIE

Przygotowanie ciasta:

Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy  1 1/4 szklanki  mąki i dobrze mieszamy.

 Masę odstawiamy do wystudzenia.

Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto.




Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.

Przygotowanie farszu:

Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju.


Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.

 
 

Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Robimy pierogi:

Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki.
By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.

 

Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi.
Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.

 
 
 

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.

 

Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.

 

Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz