Chyba najlepsze na świecie, Takie niedokiszone ogóreczki smakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli postoją dłużej nie będą już małosolne.
SKŁADNIKI
Na małą porcję
WYKONANIE
Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Osuwamy szypułki i układam ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Pomiędzy ogórkami wciskamy koper koper, ząbki czosnku, pokrojony paseczki chrzan i liście.
Na tę ilość ogórków 2 litry wody zagotowanej, do której dodajemy sól i rozpuszczamy. Zalewamy ogórki tak , by je zakryć. Nakrywamy talerzykiem i wstawiamy w miejsce, które nie jest nasłonecznione. Ogórki małosolne są już dobre po 1 dobie.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na małą porcję
- Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek o 1 kg. ogórków
- Woda przegotowana tyle , by przykryć ogórki.
- 1,5 płaskiej łyżki soli na litr wody.
- 1 kwiatostan kopru z łodyżkami.
- 1 mała główka czosnki.
- liść lub korzeń chrzanu, jeśli nie mamy, mogą być liście czarnej porzeczki.
WYKONANIE
Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Osuwamy szypułki i układam ciasno w słoju lub kamiennym garnku. Pomiędzy ogórkami wciskamy koper koper, ząbki czosnku, pokrojony paseczki chrzan i liście.
Na tę ilość ogórków 2 litry wody zagotowanej, do której dodajemy sól i rozpuszczamy. Zalewamy ogórki tak , by je zakryć. Nakrywamy talerzykiem i wstawiamy w miejsce, które nie jest nasłonecznione. Ogórki małosolne są już dobre po 1 dobie.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz