Sezon na maliny należy wykorzystać, dlatego dzisiaj propozycja pysznego i lekkiego ciasta z jogurtem i malinami. Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy lodówka -dla mnie niesamowita zaleta.
SKŁADNIKI
Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy i wykładamy ciastem spód średniej tortownicy.
Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła.
Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy maliny, zalewamy lekko ściętą galaretką. Wstawiamy do lodówki w celu całkowitego schłodzenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml.
- herbatniki maślane duże opakowanie
- 30 g. żelatyny
- sok wyciśniety z jednej pomarańczy
- 3/4 kostki masła
- 1 kg malin
- 2 galaretki malinowe
- 3/4 szklanki gorącej wody
WYKONANIE
Ciastka kruszymy, dokładnie rozdrabniamy ( zrobiłam to blenderem)
Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy i wykładamy ciastem spód średniej tortownicy.
Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła.
Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy maliny, zalewamy lekko ściętą galaretką. Wstawiamy do lodówki w celu całkowitego schłodzenia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz