Składniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole.
SKŁADNIKI
Masa budyniowa
Składniki na ciasto
WYKONANIE
Ciasto.
Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą. Robimy to na małym ogniu, dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1 jajku.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze zmniejszamy temperaturę do ok. 100 st. C i suszymy przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowanie masy.
Odlewamy 1/3 szklanki mleka. Jajka i żółtko roztrzepujemy, dodajemy budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus.
Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry.
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Masa budyniowa
- 1 budyń waniliowy
- ½ l - mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 30 dag masła
- 1 szklanka -cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kieliszek spirytusu
Składniki na ciasto
- szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
- szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
WYKONANIE
Ciasto.
Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą. Robimy to na małym ogniu, dodajemy mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1 jajku.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze zmniejszamy temperaturę do ok. 100 st. C i suszymy przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowanie masy.
Odlewamy 1/3 szklanki mleka. Jajka i żółtko roztrzepujemy, dodajemy budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus.
Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry.
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz