Polecam doskonałe danie, które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg filetu z indyka
- 3 jajka
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżki majeranku
- pół łyżki słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- słoiczek suszonych pomidorów
- puszka brzoskwiń
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE
Robimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej.
Marynata do indyka |
Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz