Piątkowy wieczór to czas , by pomyśleć o czymś słodkim na nadchodzący weekend. Chyba większość z nas tak robi. Ja już obiecywałam sobie ,że koniec takich cotygodniowych rarytasów, jednak nie potrafię oprzeć się przepisom , które zachęcają mnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze lubię dodać własną inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam.
Czego potrzebujemy:
Biszkopt:
Masa jabłkowa:
Czego potrzebujemy:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 5- 6 jabłek
- 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe)
- 75 0ml wody
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 aromat waniliowy
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie ok 25 min w 180 C.Ostudzić.
Masa biszkoptowa, już gotowa do pieczenia |
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu.. Jak już będą miękkie dodać galaretki ostudzić. Wylać na biszkopt.
Jabłka wylane na biszkopt |
Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.
margaryna utarta z cukrem |
budyń do masy |
Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru).
Gotowa masa |
Tak przygotowaną masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna.
Gotowe |
SMACZNEGO
1 komentarz:
pysznie się prezentuje:)
Prześlij komentarz