W mojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów .
Polecam warto wypróbować.
Czego potrzebujemy:
Link : ciasto na pierogi
Farsz:
Wykonanie:
Kaszę uprażyć z czterema szklankami wody. Po ostudzeniu dodać przekręcony przez maszynkę ser ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.
Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz.
Polecam warto wypróbować.
Efekt po ugotowaniu |
Link : ciasto na pierogi
Farsz:
- 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka)
- 1/2 kg sera
- ok szklanka cukru ( tu według smaku)
- mięta suszona lub świeża
- pół łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Kaszę uprażyć z czterema szklankami wody. Po ostudzeniu dodać przekręcony przez maszynkę ser ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru.
Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz.
Falbanka wokół pieroga |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz