Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny.
Czego potrzebujemy:
- 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych.
- korpus z indyka,
- 25 dag. szponder wołowy
- włoszczyzna
- przyprawa do flaków
- sól pieprz
- majeranek
Wykonanie:
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu.
Flaczki zalewamy wodą po zagotowaniu, odlewamy wodę kilka razy do momentu ,aż zniknie nieprzyjemny zapach. Ugotowane do miękkości flaki dodamy do rosołu, z którego wyjmujemy warzywa , mięso.
Marchewkę kroimy w plastry /kostkę dodajemy do rosołu. Doprawiamy przyprawą solą, pieprzem.na koniec wsypujemy majeranek.
Jeśli preferujemy gęste zupy, to robimy zasmażkę i rozprowadzamy wywarem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz