Pierogi ruskie, nazwa nieco myląca, bo tak naprawdę, jest to tradycyjna polska potrawa. Czy na pewno? Wszyscy je uwielbiamy, ale warto wyjaśnić ich pochodzenie. Poszperałam trochę w Internecie i na pewno potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/
Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie, wywodzi się z Rusi Czerwonej ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich.
Tak więc przepis na pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam do w/w strony.
A u mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą.
Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie, wywodzi się z Rusi Czerwonej ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich.
Tak więc przepis na pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł na stałe w naszym menu. Kto chciałbym więcej poczytać na temat etymologii słowa ruskie , odsyłam do w/w strony.
A u mnie dzisiaj przepis na moje pierogi ruskie, bowiem smak farszu , zależy od proporcji jakie zastosujemy. Podobno te, które robię są pyszne , tak twierdzą ci , którzy je jedzą.
Czego potrzebujemy:
Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce.
tak wygląda po wyrobieniu |
Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.
Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz.
Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce.
Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak przyznam,że lepiej wychodzi mi moja manufaktura.
Jeszcze przed gotowaniem
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować
|
Już gotowe |
Polecam również : Pierogi z kapustą i grzybami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz