Ostatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają ziemniaki i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski.
Czego potrzebujemy:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 05. kg twarogu
- mąka pszenna
- 3 jajka
Wykonanie:
Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się do rąk.
Tak wygląda po wyrobieniu |
Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.
Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Wyglądają bardzo smacznie.
Chętnie skorzystam z tego przepisu :)
Pozdrawiam !
Cieszę się.....
Prześlij komentarz