niedziela, 15 czerwca 2014

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Tradycyjnie przyrządzone  żeberka wiemy jak smkują. Polecam jednak prosty sposób na żeberka słodko- kwaśne.



SKŁADNIKI:

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • przyprawa  do żeberek 
  • sól , pieprz
  • łyżka musztardy
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • olej
WYKONANIE:
  Do żeberek przygotowujemy marynatę, łącząc przyprawę, sól i  pieprz z  olejem. W takiej przyprawie trzymamy żeberka nawet dobę. Po określonym czasie obsmażmy mięso na gorącym oleju. Następnie nakrywamy i na bardzo niskim ogniu dusimy. Kiedy żeberka są już prawie miekkie zalewamy przygotowanym sosem ( musztardę łączymy z  sosem sojowym -mieszamy). Całość trzymamy jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. 





SMACZNEGO




Prześlij komentarz