Czas na świeże truskawki idealny, dlatego dziś smaczne, kruche ciasto z truskawkami. Polecam!
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto
- 1/2 kilograma mąki
- 1 margaryna
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 5 zółtek
- łyżka smalcu
- ok 1 kg. truskawek
Piana z białek
Białka z pięciu jaj ok. szklanka cukru kryształ -ubić.
WYKONANIE:
Mąką połączyć z proszkiem do pieczenia, margaryną i smalcem (posiekać). Dodać zółtka i zagnieść ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na blszkę, pozostałą część schłodzić w zamrażarce. Na ciasto wyłożyć truskawki, polać ubitą pianą z białek. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok 60 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz