Pomysł na takie danie znlazłam wśród przepisów na blogach, teraz nie pamiętam jaki to był blog. Postanowiłam wypróbowac przepis. Udało się. Kalafior w innym wydaniu smakuje wyjątkowo.
kalafior z mięsem |
SKŁADNIKI:
- jeden duży kalafior
- 30 dag. mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- dwa jajka
- jedna cebula
- jedna sucha bułka
WYKONANIE:
Kalafior obgotować w wodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę, namoczoną w wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem. Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem, np. czosnkowym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz