Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy napis wykonany białą czekoladą. Przyznacie ,że oryginalny? O co chodzi- wie tylko solenizant.
Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci mi jakiś przepis. Proszę o więcej.
SKŁADNIKI:
Polewa
WYKONANIE
Cukier ,żółtka, masło, mleko, kakao oraz cukier waniliowy wrzucić do garnka.
Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Masę lekko ostudzić.
Dodać mąkę bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać.
Piec 40-50 min w 180 stopniach C.
Po upieczeniu placek przekroić na pół. Jedną część posmarować dżemem truskawkowym.
Przełożyć drugim.
Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik.
Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji). Napełnić czekoladą - wykonać napis lub inną dekorację.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci mi jakiś przepis. Proszę o więcej.
SKŁADNIKI:
- 11/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/4 kg masła / margaryny
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie typu: rodzynki , migdały, orzechy, suszona śliwka
Polewa
- 3 łyżki kakao,
- 100 gram masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko.
- biała czekolada do wykonania napisu
WYKONANIE
Cukier ,żółtka, masło, mleko, kakao oraz cukier waniliowy wrzucić do garnka.
Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Masę lekko ostudzić.
Dodać mąkę bakalie i proszek do pieczenia, ubitą pianę i wszystko wymieszać.
Piec 40-50 min w 180 stopniach C.
Po upieczeniu placek przekroić na pół. Jedną część posmarować dżemem truskawkowym.
Przełożyć drugim.
Podgrzać wszystkie składniki na polewę. Polać torcik.
Białą czekoladę podgrzać, rozpuścić. Z papieru wykonać kornet ( rurkę do dekoracji). Napełnić czekoladą - wykonać napis lub inną dekorację.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz