Śwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada.
Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów.
Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny.
Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować.
Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy.
SKŁADNIKI
- 2 oprawione pstrągi
- 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu.
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- sok z cytryny
- 2 cebule
- 1-2 łyżki oliwy
- bazylia do oprószenia
- 1/2 cukinii
WYKONANIE
U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów.
Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny.
Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować.
Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz