poniedziałek, 9 listopada 2015

Pstrąg grillowany z cebulką

Śwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada.
Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy.





SKŁADNIKI

  • 2 oprawione pstrągi
  • 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu.
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • sok z cytryny
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki oliwy
  • bazylia do oprószenia
  • 1/2 cukinii

WYKONANIE

U mnie pstrąg kupiony w Lidlu, patroszony. Wystarczy wypłukać. Cebule obieramy i kroimy w piórka.

 Do oliwy dodajemy bazylię sól , pieprz, przyprawę - mieszamy. Marynatą nacieramy rybę, do środka wkładamy skrojoną cebulę. Na wierzch zostawiamy kilka plastrów.























Wyciskamy na pstrąga sok z cytryny i pozostawiamy przynajmniej na 2 godziny.

Grill elektryczny nastawiamy na pozycję 4. Układamy rybę i zaczynamy grillować.

Obok ryby układamy plastry cukinii. Grillujemy po ok. 10 min. jedną i drugą stronę.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz