piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto kruche z kokosem

Dzisiaj zapraszam na  pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1, 5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 3.4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • starta skórka z jednej cytryny

Masa kokosowa

  • 5 białek
  • 250 g wiórek koksowych
  • 150 ml śmietany 18%
  • 7 łyżek cukru 

Dodatkowo:

  •  powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki.

WYKONANIE

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa  i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią  blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.

W małym garnku podgrzewamy śmietanę z kokosem i  6 łyżkami cukru.
 Mieszamy i  odstawiamy do wystudzenia.
 Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Do ubitych białek  dodajemy po łyżce masy kokosowej.

Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz