Dzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
Ciasto:
Masa kokosowa
Dodatkowo:
WYKONANIE
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym garnku podgrzewamy śmietanę z kokosem i 6 łyżkami cukru.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy kokosowej.
Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 1, 5 szklanki maki pszennej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 3.4 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- starta skórka z jednej cytryny
Masa kokosowa
- 5 białek
- 250 g wiórek koksowych
- 150 ml śmietany 18%
- 7 łyżek cukru
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki.
WYKONANIE
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym garnku podgrzewamy śmietanę z kokosem i 6 łyżkami cukru.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy kokosowej.
Ciasto smarujemy powidłami, wykładamy masę kokosową. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok, 50 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz