Czego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków. U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
WYKONANIE
Mąkę na ciasto rozcieramy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Schłodzonym ciastem wykładamy dużą prostokątną blaszkę. na spód kładziemy papier do pieczenia.
W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek.
Pieczy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min.
Po wystudzeniu ciasta wykładamy na nie masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 35 dag maki krupczatki
- 1 margaryna
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
- rodzynki , migdały
- dekoracyjna posypka
- czekolada
WYKONANIE
Mąkę na ciasto rozcieramy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Schłodzonym ciastem wykładamy dużą prostokątną blaszkę. na spód kładziemy papier do pieczenia.
W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek.
Pieczy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min.
Po wystudzeniu ciasta wykładamy na nie masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz