poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Tort a,la "Leśny mech"

 Torcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna  koncepcja.



SKŁADNIKI

Ciasto na biszkopt zielony

  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 1  szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1  szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto na biszkopt ciemny

  • 5 jajek 
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao

Masa do uzupełnienia tortu

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka  mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • do nasączenia herbatka z cytryną
  • owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona

WYKONANIE

Ciasto zielone

Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do  średniej wielkości tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy,
Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę.



Ciasto ciemne

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste  dodajemy  cukier i ciągle miksujemy - Na koniec  dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy w porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy  patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia  i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki.
Ciasto dzielimy na trzy części.

Masa

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany,  cukier puder i serki mascarpone-łączymy.


Dekoracja tortu

Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy masy dodajemy owoce.

Boki tortu smarujemy masą i obsypujemy zielonymi okruchami. Górę smarujemy masą i dekorujemy owocami.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz